Čilės mozaika

27/11/2011

Asado. Mėsos kepimo vakaras.

Filed under: Virtuvė — Adriana Giedrė @ 21:25

Jau daug kam bus žinoma, jog asãdo – tam tikras mėsos kepimo būdas – labiausiai paplitęs Argentinoje. Tačiau ir Urugvajuje, ir Paragvajuje, ir kitose Pietų Amerikos šalyse, tarp jų Čilėje, asados yra ne mažiau žinomi. Kaip tik savaitgalį teko pabuvoti viename – tik šį kartą buvo kepama ne jautienos mėsa, o visas ėriukas (gabaliukais).

Ėriena šiaip jau Čilėje nėra labai populiari mėsa, nebent pietuose, Patagonijoje, Punta Arenas’o apylinkėse, kur tradiciškai auginamos didelės avių bandos. Čia dažnai visas gyvūnas persmeigiamas ant iešmo ir kepamas ant karštų anglių. O centrinėje šalies zonoje ėriukų dar galima surasti tarp kaimo žmonių, vis auginančių vieną kitą.
Pati populiariausia mėsa (ar bent jau labiausiai vertinama), be abejonės, yra jautiena. Ir ne čilietiška jautiena, o dažniausiai argentinietiška, ar braziliška, ar iš Paragvajaus. Nes čilietiškos karvės yra visiškai kitokios rūšies nei, pvz., argentinietiškos (žinau tiek, jog jos labai skiriasi: Čilės karvės vadinamos “pieninėmis”, o argentiniečiai savąsias augina vien tik mėsai gauti). Bet būtent dėl to, jog jautiena dažniausiai būna importuota, jos kainos nemažos. Ir kadangi čiliečiams asaduose patinka valgyti labai daaaug mėsos, dažnai ant grotelių būna pridedama ir vištienos kulšelių, ir rūkytų dešrų, ir dešrelių. Tiesa, iš rūkytų dešrų šiuose mėsos kepimo vakaruose labai dažnai gaminamas toks užkandis – choripan [liet. čoripan], reiškiantis “dešra” ir “duona”. Šiek tiek pakepinus tradicinę čilietišką duoną maraqueta [liet. maraketa], į vidų įspraudžiama dešra, dar dažnai ant viršaus užtepama tokios skanios aštrios užkandėlės pebre (iš trintų pomidorų, kalendros žalumynų, čili pipirų, svogūnų, vėliau parašysiu receptą) – ir štai jums choripan – toks čilietiškas hotdogas :)

Uf, tai asmeniškai man, užvalgius šio “užkandžio” paskui nieko daugiau ir nesinori valgyti :) Bet čiliečiai įpratę, labai dažnai organizuoja asadus, tai tokia lengva pasibuvimo su draugais, šeimyna, forma – tiesiog sudedi visą mėsą ant grotelių, ir kepėjas, per porą valandų, ramiai besišnekučiuodamas, begurkšnodamas alutį kepa, varto mėsą, o kai kuris nors gabalas iškepa, tuoj jį išima, supjausto mažais gabaliukais ant lentutės, ir lentutė “eina” per rankas – visi vaišinasi. Tokiu būdu per vakarą ir pavalgai, ir pasibūni, ir prisiragauji visokiausių užkandžių, toks neformalus vakarėlis. Ypač dideli asados yra organizuojami rugsėjo 18 dienos proga – Čilės Nepriklausomybės dieną, audringai švenčiamą kiekvienais metais mažiausiai tris dienas, kartais ir 4. Tada mėsos vakarėlius organizuoja visi visi, ir kas sau kur: vieni savo darbo įstaigose, kiti daugiaaukščių kiemuose, treti savuose namuose, ketvirti kempinguose, dar kiti fondose (fondos – tai tokios didelės suibūrimo vietos, skirtos šios šventės minėjimui – dažnai būna sustatyta stalų, visi valgo, geria, ruošia mūsų jau pažįstamus asadus, vyksta šokiai, žaidimai, dainuojamos dainos, žodžiu, iki ryto, ir, kaip minėjau, jos gali tęstis net keletą dienų). Bet apie rugsėjo 18 dienos linksmybes papasakosiu kitą kartą. Apačioje – mūsų asado iš šių metų rugsėjo 18 dienos šventės.

Tiesa, dažnai čilietiškus asadus lydi ir tradiciškos mišrainės: tai pomidorų salotos su svogūnais bei čili pipirai, supjaustyti juostelėmis ir apibarstyti ksilantru, ir, jau minėtasis pebre.

2 Komentaras »

  1. Tai jau tikrai – čia mėsa pernelyg skani :) O aš esu, esu, kiekvienam žodyje. Tačiau objektyvumas man apskritai gyvenime vienas iš vertingiausių dalykų – aš tik atidarau langelius, o skaitytojas jau pats pasirinks: ar jam uždaryt langus, ar toliau žiūrėti, domėtis, gilintis :)

    Komentaras sukūrė Adriana Giedrė — 29/11/2011 @ 11:41 | Atsakyti

  2. Skaitai ir vegetaru buti niekaip negali:) Giedre, kodel stengiesi buti objektyvi? Tavo pasakojimai dar idomesni butu, jei ir Tu juose butum.

    Komentaras sukūrė Loreta — 29/11/2011 @ 10:46 | Atsakyti


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Biblioteca Pública Arroyo de la Miel

Recomendaciones y actividades

alimento y buenvivir

nutrición, salud y bienestar

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: