Čilės mozaika

17/12/2011

Pavasario vaisių sezonas

Filed under: Flora/Fauna,Virtuvė — Adriana Giedrė @ 20:47
Tags: , , , ,

Šiek tiek apie čilietiškus vaisius. Šį nedidelį ciklą pradėsiu nuo pavasario vaisių sezono. Kiek vėliau – vasaros ir rudens vaisiai.

Pavasario vaisių sezonas
(rugsėjo-lapkričio mėn.)

Šiais mėnesiais – pats pavasario vaisių sezonas. Vis dar valgomi tokie žiemos vaisiai, kaip obuoliai, kriaušės, bananai, apelsinai, greipfrutai, o be to, dar prasideda ir uogų metas: saldžiųjų braškių, didelių vyšnių ir tręšnių, aviečių. Įdomus faktas apie uogas – čia laukinių uogų mažai rasi (nebent pietinėje Čilės dalyje, miškų regionuose), dauguma uogų auginamos specialiose plantacijose.

Niekaip negaliu nepapasakoti apie vieną iš ypatingiausių čilietiškų vaisių, kurių geidžia kiekvienas čilietis, ir kurio auginimo – valgymo trukmė, deja, yra labai trumpa (trunka daugiausia du mėnesius). Tai – čirimója (isp. chirimoya, liet. peruvinė anona).

Tai vaisius, kilęs iš Peru, Ekvadoro ir Bolivijos, tačiau sėkmingai pritapęs ir Čilės centrinėje zonoje, ir Ispanijoje, ir Graikijoje, ir kituose Viduržemio jūros kraštuose. Tačiau čirimoja beveik neeksportuojama iš šalies, kadangi tai labai delikatus, trapus vaisius, valgomas tik ten, kur auginamas (ne taip, kaip tvirtieji Ekvadoro bananai, keliaujantys po visą pasaulį). Būtent todėl nėra labai lengva ir pačioje Čilėje nusipirkti skanių čirimojų, reikia gerai paieškoti tam tikrose daržovių krautuvėlėse arba turguose, nes didžiuosiuose prekybos centruose jos parduodamos užšaldytos ir labai neskanios. O koks jų skonis? Kaip kažkur buvau skaičiusi, ir man labai patiko tas apibūdinimas, čirimoja – tai toks neapsakomo skonio skanėstas, kurio vaisiaus balta mėsa primena kažką tarp ananaso ir banano. Dar pridurčiau, kad žymiai, žymiai saldesnis. Tiesa, apskritai čilietiškų vaisių pagrindinė savybė galėtų būti – salduuu, labai saldu. O kai vaisius toks saldus, tai jį tiesiog nulupi, perpjauni per pusę, ir valgai su šakute, vis “rakinėdamas” gana dideles rudas čirimojos sėklytes. Tiesiog delikatesas. Be to, iš čirimojos gaminami šviežūs ledai, sultys, bei čia ypač žymus desertas Chirimoya alegre (liet. Linksmoji čirimoja) – čirimoja supjaustoma gabaliukais, su daugmaž išrinktomis sėklytėmis, bei apipilama saldžiųjų apelsinų sultimis.

Papaja (čil. papaya). Kilmė – Centrinės Amerikos tropinė zona, vėliau sėkmingai pritapusi ir kitose pasaulio šalyse. Čilėje papajos medžiai ir jų vaisiai daugiausia kultivuojami šiaurinėje Čilės dalyje, Serenos miesto apylinkėse (apie 500 km nuo Santiago). Dažniausiai iš papajų gaminami konservai pramoniniu būdu (nes žalią vaisių nėra lengva paruošti – sunku nulupti kietą vaisiaus žievę, paskui reikia labai ilgai virti, ir vis tiek papaja bus kietoka). O konservuose ji minkšta ir sultinga. Taip pat iš papajų čia gaminami marmeladiniai saldainiai, sultys, sirupai, alkoholiniai likeriai.

Nísperos ispaniškai arba baltažiedė šliandra lietuviškai (http://lt.wikipedia.org/wiki/Šliandra).
Gana dažnai sutinkamas vaismedis, kilęs iš Kinijos, tačiau auginamas beveik visame pasaulyje: kai kur dažnesnis (pvz., Japonijoje, Vokietijoje, Pietų Amerikoje), kai kur retesnis (pvz., Lietuvoje). Kai pribręsta vaisiai (rūgštokai saldūs, arba atvirkščiai), ant medžio jų būna begalybė: čiliečiams vaikams nísperos – kaip mūsiškiai “slyvukai” :)

Kalbinės įdomybės

Verdulería – daržovių ir vaisių krautuvėlė
Mercado – turgus

Skirtingose šalyse papaja vadinama labai įvairiai:
papaya – Čilė, Ispanija
mamón – šiaurės Argentina, Paragvajus
lechosa – Venesuela
fruta bomba, papayo, melón de árbol – kiti pavadinimai

2 Komentaras »

  1. čirimója lietuvje anona vadinasi :) nerealisia skanus vaisius. prisirpęs irm inkštas man jis primena jogurtą :D bananinį, ananasinį jogurtą ;D

    Komentaras sukūrė Siggy — 15/03/2012 @ 23:44 | Atsakyti

    • Aha, baisiai skanus :) Ačiū dėl lietuviško pavadinimo, įtrauksiu, nežinojau :)

      Komentaras sukūrė Adriana Giedrė — 16/03/2012 @ 11:14 | Atsakyti


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Blogą talpina WordPress.com.

Biblioteca Pública Arroyo de la Miel

Recomendaciones y actividades

alimento y buenvivir

nutrición, salud y bienestar

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: