Čilės mozaika

15/03/2012

Vasaros vaisių sezonas

Filed under: Flora/Fauna,Virtuvė — Adriana Giedrė @ 22:33
Tags: , ,

Vasaros vaisių sezonas

(gruodis-vasaris)

Vasaros vaisių karaliais, be abejonės, galima būtų vainikuoti melionus, arbūzus ir persikus. Valgomi jie visą vasarą, ir, kuo daugiau saulės, tuo jie sultingesni (o čia, kaip žinoma, jos tikrai netrūksta :). Taip pat iš jų gaminami skaniausi ledai (na,gal su itališkais ir nepalyginsi, tačiau kai kuriose ledainėse gerokai priartėja), sultys, iš persikų – pyragaičiai. Dar į sąrašą reikėtų įtraukti ir abrikosus, ananasus, kivius, žaliąsias vynuoges (nes raudonosios prinoksta į vasaros pabaigą, taigi, rudeniop), slyvas, šilauoges, avietes. Šiek tiek plačiau apie šią vaisių karalystę.

Persikai (isp. melocotón, čil. durazno). Čilėje jų yra net keletas rūšių:

– nektarinai: Lietuvoje irgi pažįstami, tokie raudoni, kažkas tarp persiko ir obuolio
– “plaukuotieji”: taip pavadinti, nes odelė švelni, su plaukeliais, o viduje – baltas ir saldus vaisius
– “plikučiai”: plaukuotųjų persikų antomimas – odelė lygi, vieni iš dažniausiai pasitaikančių, viduje geltonas vaisius
– konservų persikai: vasaros pabaigoje pasirodantys persikai šeimininkių džiaugsmui (arba liūdesiui) – jie gana kietoki, todėl dažniausiai naudojami uogienėms, marmeladams gaminti
– bananiniai: persikas, kurio skonis ir kietokas vaisiaus vidus primena bananą

Ah, kaip nepaminėti tradiciško čilietiško vasaros gėrimo “Mote con huesillos”! Tai nealkoholinis, gaivinantis vasaros gėrimas, pagamintas iš išdžiovintų persikų, jų sirupo (su cukrum) ir kviečių kruopų. Vasarą labai populiarus, pardavinėjamas “ant kiekvieno kampo” ir kalno :)

Abrikosai (isp. albaricoque; meks. chabacano; čil. damasco). Maži maži, bet saldūs saldūs vaisiai. Čia gaminama labai skani abrikosų uogienė.

Melionai. Čilėje, trumpai apibendrinus, skiriamos ir pažįstamos dvi melionų rūšys: tai melionai – tunai (melón tuna) ir Kalamos melionai (melón calameño). Skiriasi jie savo spalva, skoniu ir tekstūra. Melionai tunai – tai žalios spalvos melionai, sultingi, vandeningi, jų skonis švelnus, primenantis tunos vaisių (kaktusų vaisių, apie juos – rudenio vaisių dalyje) ir labai tinkami atsigaivinti karštą vasaros dieną. Kalamos melionai (pavadinimas kilęs iš Kalamos miestelio šiaurės Čilėje) yra morkinės spalvos, ryškenės ar švelnesnės, priklausomai nuo vaisiaus pribrendimo stadijos. Skonis – toks “melioniškas”, skanus vaisius, jo tekstūra daug tankesnė nei meliono- tuno. Dauguma čiliečių mėgstamiausiu visgi pasirinktų Kalamos melioną – melón de verdad – tikrąjį melioną :)

Arbūzai (isp. sandía). Arbūzai, kaip arbūzai, auga jie visur – tik kur šilčiau, tuo jie raudonesni ir saldesni. Čilėje gal vienintelis ypatingas arbūzų požymis galėtų būti jų dydis: teko matyti arbūzų milžinų, vos į šaldytuvą įtelpančių. Įspūdinga, ir, žinoma, skanu.

Parašykite komentarą »

Kol kas komentarų nėra.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Blogą talpina WordPress.com.

Biblioteca Pública Arroyo de la Miel

Recomendaciones y actividades

alimento y buenvivir

nutrición, salud y bienestar

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: